IT-engineer John Wantia: ‘vis in het water’ bij klanten op locatie

Als IT-engineer werkt John Wantia (48) veel bij bedrijven en organisaties voor de installatie en het upgraden van grote ICT-netwerken. Hij werkt ook het liefst op locatie aan de projecten. We volgen hem een dag. Die begint wel thuis, redelijk vroeg met zijn notebook op de etenstafel. Maar vanmiddag mag hij weer naar een klant!

“Bouwen met hardware is soms net als LEGO”

IT-engineer John Wantia van Switch IT Solutions

7.45. Thuis in Eibergen begint John met een kop koffie naast zich aan de upgrade van een back-upomgeving van een klant. “Het is een project van in totaal vier dagen. Ik was al één dag op locatie om hardware – zoals de back-up server en een tape-unit – te koppelen. Daarna kon ik weer op afstand verder.” John voert nu eerst een firmware update van de server door, waarna de installatie van Windows kan worden uitgevoerd.

Veel projecten op locatie

De IT-engineer werkt al sinds 1998 bij Switch IT Solutions, daarvoor onder andere bij Philips. Hij komt veel bij klanten door het hele land. “Dat past bij me. Ik ben graag onder de mensen.” John is veel bezig met installaties, upgrades en de laatste tijd ook met VMware en storage oplossingen, Mobile Device Management (MDM) en bijvoorbeeld extra security van back-ups (back-up hardening).

Over dit laatste belt zijn collega Jasper Scherpers (technical engineer) nu even tussendoor over een project bij een andere klant. “Deze projecten doen we vaak samen: ik op locatie en hij dezelfde dag op afstand.” Dat komt overmorgen. Nu weer verder met installeren van de back-upomgeving van vandaag. Die staat in de loop van de ochtend netjes klaar naast de bestaande omgeving die nog draait. “Morgen kunnen we alles overzetten.”

Op naar Zwolle

John pakt even zijn fiets voor een pauzetochtje van een halfuurtje. “Heerlijk om het hoofd weer even fris te maken. Dat werkt alles bij elkaar veel efficiënter!”
14.15. John arriveert met de auto bij een hogeschool in Zwolle. Hij is weer lekker op pad. “Lang binnenzitten is niks voor mij.” Ook hier moet hij hardware plaatsen voor het uitbouwen van de ICT-omgeving. “Die hardware is soms net als bouwen met LEGO.”

En zo gaat John het hele land door. De ene keer een dag(deel) op locatie en dan weer meerdere projectdagen in één week bij een andere klant, bijvoorbeeld voor een grote implementatie. “Elke dag is het weer anders, ook omdat de klanten verschillen. Ook organisaties in dezelfde sector kunnen onderling soms flink verschillen, merk ik. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend”, vertelt de IT-engineer.

Wedstrijdondersteuning FC Twente

Ook bijzonder is zijn werk als één van de vaste IT-engineers bij voetbalclub FC Twente voor de wedstrijdondersteuning tijdens thuiswedstrijden. Switch is al jaren één van de hoofdsponsors en John zorgt dat alle ICT-systemen die belangrijk zijn rond de wedstrijden goed blijven functioneren. Van de kassa’s en toegangscontrole tot het scorebord in het stadion en de verbindingen voor de VAR. “Als het rustig is, kan ik soms ook nog wat van de wedstrijd zien in de skybox van Switch. Maar soms ook helemaal niet. Dan hoor en voel ik wel door het hele stadion wat er op het veld gebeurt. Ik heb tijdens een wedstrijd wel eens twaalf kilometer gelopen door het stadion. Dan loop ik meer dan sommige spelers op het veld, alleen wel wat minder snel”, lacht John.

Veel bellen in de auto

16.30. Het werk op locatie in Zwolle is voorlopig klaar. Het vervolg kan op afstand. John stapt weer in de auto richting zijn huis in Eibergen. Onderweg belt hij nog even met twee collega’s over een nieuw project bij grote aanbestedingsklant. Daarna luistert hij een podcast. “Ik rijd veel en dan luister ik graag podcasts. Bijvoorbeeld ‘true crime’ podcasts of over de Formule 1 of wetenschap. ‘s ochtends luister ik ook graag naar Radio 1 voor de actualiteiten.”

Thuis in Eibergen eet John samen met zijn twee zoons Wessel en Marijn. “Mijn vrouw werkt als kok in de horeca. Zij is er dus niet altijd rond etenstijd. Dan kook ik zelf vaak of een van mijn kinderen.” Vandaag heeft Wessel gekookt. “Mooi op tijd. Dat komt goed uit, want ik ga vanavond zelf ook nog voetballen.”