Augustinianum

Je krijgt snel informatie over het individuele leerniveau en nakijken met de digitale rode pen gaat een stuk sneller.

Rob Lanters, Hoofd Systeembeheer bij Het Augustinianum

Project iPad

Tijden veranderen, óók in het onderwijs. Digitaal lesgeven wordt steeds meer gemeengoed. Middelbare school Het Augustinianum in Eindhoven zag de voordelen van iPads in de klas. Samen met Switch IT Solutions zette de school het project op poten en werden alle tablets voorzien van een multifunctionele beheertool (MDM).

Project iPad

Het Augustinianum in Eindhoven is een kleinschalige school voor gymnasium, atheneum en havo. Met behulp van iPads wil de school de lessen uitdagender en interactiever maken. Leerlingen én docenten in de twee ‘proefklassen’ zijn enthousiast.

Verrijking

“We vinden het als school belangrijk om te innoveren qua ICT. Het verrijkt het onderwijs en heeft een positief effect op potentiële nieuwe leerlingen”, zegt Rob Lanters, Hoofd Systeembeheer. “Met apps en opdrachten op de iPad worden leerlingen extra in de stof getrokken. Het werk van de docenten krijgt een nieuwe dimensie. Er ontstaat meer interactie en het is praktisch, bijvoorbeeld bij het afnemen van toetsen.”

Snelle tool

Lanters vertelt dat de projectmatige aanpak van Switch de school aansprak: “We wisten vooraf precies welke stappen we moesten doorlopen. Switch heeft de iPads ingekocht en de Studywise webshop ingericht waar leerlingen hun iPad bestellen. Daarnaast hebben ze ons getraind in het gebruik van de speciale beheertool (MDM).” Switch vertelt daarover: “Met de tool die wij aanbieden maken we het technisch beheer van de tablets heel eenvoudig voor scholen. Het werkt snel én efficiënt. Vanaf één plek, met één druk op de knop, kunnen de benodigde lesmethodes, apps en instellingen op alle iPads tegelijk worden geïnstalleerd. Dit kan allemaal vóór het eerste gebruik. Leerlingen hoeven vervolgens maar een paar stappen te doorlopen en dan is hun tablet gebruiksklaar.”

We vinden het als school belangrijk om te innoveren qua ICT.

Digitale rode pen

De eerste groep leerlingen van Het Augustinianum vindt het werken met de iPads ‘hartstikke leuk’. En de docenten? “Die zien absoluut de meerwaarde van tablets náást de schoolboeken,” aldus Lanters. “Digitaal toetsen werkt voor hen bijvoorbeeld heel efficiënt. Je krijgt snel informatie over het individuele leerniveau en nakijken met de digitale rode pen gaat een stuk sneller.”

Goede basis

De komende jaren zal Het Augustinianum in alle klassen iPads invoeren. Lanters: “De begeleiding en het advies van Switch waren zeer waardevol. Vanuit deze basis gaan we zelfstandig verder. Wel zal Switch de inkoop van de tablets voor ons blijven doen. En bij technische vragen of problemen nemen leerlingen rechtstreeks contact op met de Studywise klantenservice. Als er straks 900 tot 1000 iPads in gebruik zijn, is het fijn dat wij daar geen omkijken naar hebben.”