Bonhoeffer College Enschede

Ze vragen ons weleens of wij nog zonder iPad kunnen in het onderwijs. Daar zijn we heel snel uit. Nee, dat kunnen we niet meer.

Gert-Jan Gortemaker, projectleider Bonhoeffer College (Enschede)

Digitaal onderwijs omarmen

De keuze is gemaakt. “Als scholengemeenschap stappen wij over op digitaal onderwijs.” Hoe gaat zoiets in de praktijk? Onderwijskundige Femke Gerritsen en projectleider Gert-Jan Gortemaker waren betrokken bij de overstap naar digitaal onderwijs bij het Bonhoeffer College in Enschede.

Passend onderwijs

Het Bonhoeffer College in Enschede is recentelijk overgestapt op digitaal onderwijs. Docenten en leerlingen werken met een iPad en digitaal onderwijs is er volledig ingevoerd. Onderwijskundige Femke Gerritsen licht deze keuze vol enthousiasme toe: “Binnen onze onderwijsvisie staat de leerling centraal. Wij differentiëren in de les en zorgen ervoor dat leerlingen hun eigen leerproces kunnen doorlopen. Een iPad biedt juist daarvoor uitstekende mogelijkheden.” Gert-Jan Gortemaker is als projectleider betrokken bij de praktische gang van zaken. “Voor de start van de pilot zijn we gaan nadenken: hoe maken we het zo makkelijk mogelijk voor de leerlingen, de ouders en voor onszelf?”

Bestellen via speciale webshop

De Bonhoeffer-ouders kunnen de iPad via een speciaal ingerichte webshop (Studywise) aanschaffen, samen met een verzekering, uitgebreide garantie en een hoes. De tarieven zijn gunstig en de iPad wordt thuis of op school afgeleverd. Voor ouders een eenvoudige manier van bestellen, voor de school een extra dienstverlening én de zekerheid dat alle leerlingen passende apparaten tot hun beschikking hebben.

Financieel zeker

De complete financiële afhandeling is voor rekening van Switch. Ouders kunnen de iPad – als ze dat willen – in 24 maanden afbetalen, tegen een lage rente. Omdat er geen BKR-toetsing nodig is, kan iedereen bestellen.

Service na aflevering

Enthousiast beginnen is één, uitbouwen is van een heel andere orde. Daarvoor is het belangrijk dat leerlingen en docenten altijd over een iPad kunnen beschikken, ook als hun eigen exemplaar niet werkt. Gortemaker: “We hebben een iPaddokter op school. Als er een iPad stuk is, gaat hij daar naartoe.” Als de iPaddokter er niet uitkomt, sturen ze het kapotte exemplaar naar Switch. Leerlingen krijgen ondertussen een leen-iPad, zodat ze de lessen kunnen blijven volgen. “We merken dat de communicatie prima verloopt en dat we de iPad snel weer terug hebben.”

Training voor docenten

Switch verzorgt samen met ervaren partners diverse trainingen voor docenten over het lesgeven met digitale leermiddelen. Iedereen kan op zijn eigen tempo, tijd en plaats leren via online modules en teamsessies. De trainingen worden gegeven door docenten en onderwijskundigen. Ze praten dezelfde taal en dat zorgt voor draagvlak.

iPads niet meer weg te denken

Alle lokalen van de Enschedese scholengemeenschap hebben een touchscreen waaraan de iPads worden gekoppeld. Docenten kunnen op afstand de digitale leermiddelen besturen, samen aantekeningen maken en educatieve apps gebruiken. “Soms vragen ze ons of wij nog zonder digitaal onderwijs kunnen”, vertelt Gortemaker. “Daar zijn we heel snel uit. Nee. Touchscreens, iPads, Apple tv: ik kan het niet meer wegdenken uit het onderwijs.’’