
“In de vorige omgeving konden we enkel beperkte toegangscontrole toepassen op niveau van het apparaat, nu kunnen we dat ook op niveau van de gebruiker.”
René Smout, IT infrastructure manager bij BUasEen totale netwerkvernieuwing bij BUas dankzij Switch
Digitaal leren begint bij een toekomstbestendig netwerk. Want zonder connectiviteit, geen smartboards en online leerplatforms Dat weten ze ook bij de Breda University of Applied Sciences (BUas). Tijdens
de totale campusvernieuwing kon een herinrichting van de netwerkinfrastructuur dan ook niet uitblijven. Middels een aanbesteding door BUas, en de pragmatische aanpak van Switch, was een samenwerking tussen beide partijen geboren.
Nadat BUas netwerkinvesteringen lange tijd had uitgesteld, schreef het opleidingsinstituut in 2018 een aanbesteding uit voor een totale netwerkvernieuwing. Naast het financiële plaatje, telde vooral het pragmatische gedeelte. De onderwijsinstelling had namelijk behoefte aan een IT-partner die haar bij het volledige proces bij de hand kon nemen; een deskundige partij die focust op de lange termijn. En zo kwam Switch uiteindelijk als beste uit de bus.

Van kitlist tot projectplanning
Switch ging op haar beurt op zoek naar de geschikte leverancier om aan de vooraf bepaalde specificaties te kunnen voldoen. De oplossingen en producten van HPE en Aruba bleken het best aan de behoeften te beantwoorden. De precieze apparatuur, de bijhorende functionaliteiten en het kostenplaatje worden vastgelegd in een kitlist, om vervolgens een functioneel en technisch design te ontwerpen.
Na enkele feedbackrondes met René Smout, IT infrastructure manager bij BUas, werd de definitieve keuze gemaakt voor het product en de designs, en stelde Switch de projectplanning op. Aangezien de complete transitie zich afspeelde in een schoolomgeving, vonden alle werkzaamheden plaats in de zomervakantie. Het werd een intense samenwerking tussen BUas, Switch en een externe Aruba-expert voor de nodige
knowhow.
Testen, testen en nog eens testen
Stanley Heutinck, projectmanager bij Switch, vertelt meer over de eerste stappen van de implementatie. “Voor de installatie van de wifi-apparatuur hadden de monteurs een viertal dagen nodig. Het ‘fysieke werk’ was dus relatief snel afgehandeld. Maar daarna begint het pas echt. De configuratie die je van tevoren hebt uitgedacht, moet ter plekke in de verschillende ruimtes uitgerold én getest worden. Bovendien verhuisde op dat moment ook het volledige serverpark mee. Het was dan ook cruciaal om te testen of alle software bleef werken.”
Problemen die zich voordeden, werden gaandeweg opgelost. “Zo implementeerden we een aantal high capacity Access Points op plaatsen waar behoefte zou zijn aan meer connecties, zoals in de kantines”, gaat Heutinck verder. “De Access Points waren gloednieuw, we konden er dus absoluut het verschil mee maken. Ze kwamen echter ook met enkele kinderziektes, wat de nodige uitdagingen met zich mee bracht. Op dat moment moesten kleinere AP’s het tijdelijk overnemen, zodat we de dekking konden
blijven garanderen.”

Aruba ClearPass brengt security naar een volgend level
Ook op softwareniveau was de netwerkvernieuwing bij BUas vooruitstrevend. De volledige omgeving wordt namelijk door Aruba ClearPass gemanaged, wat voor een schoolomgeving uniek is. “Waar vroeger al het verkeer binnen het eigen netwerk beschouwd werd als veilig, is er nu een verhoogde waakzaamheid”, licht Smout toe. “In de vorige omgeving konden we slechts beperkte toegangscontrole toepassen op niveau van het apparaat, nu kunnen we dat ook op niveau van de gebruiker. Gedetailleerde microsegmentatie van alle verbonden devices én gebruikers en de bijhorende Role Based Access Control zorgt zo voor een uiterst efficiënte en veilige netwerk- en IT-security.”
Een belangrijk vraagstuk bij de implementatie was het vormgeven van authenticatie- en autorisatiemodellen; welk bedrijf, en welke user krijgt immers welke toegang? Smout vertelt over deze uitdagende balans. “In de eerste plaats wil je alles mogelijk maken voor studenten, docenten en ondersteunend personeel. Maar om dat te realiseren, doe je soms concessies met betrekking tot de veiligheid. Hoewel er dus zeker nog optimalisatiemogelijkheden zijn omtrent de veiligheid van de infrastructuur – het kan allemaal nóg fijnmaziger – hebben we al gigantische stappen gezet.
Een uiterst stabiel en razendsnel netwerk
Niet in de laatste plaats zijn het de ITbeheerders bij BUas die profiteren van dit project. “Zij lopen niet langer met kabels te sjouwen, hoeven niet voortdurend brandjes te blussen en kunnen zich steeds meer
richten op efficiënter applicatiebeheer”, gaat Smout verder. “Bovendien zorgt de integratie tussen Aruba ClearPass en onze firewall voor een aardige efficiëntiewinst! De complete netwerkvernieuwing heeft ervoor gezorgd dat BUas één van de eerste scholen is die wifionly gebouwen heeft. Nergens is nog een fysieke netwerkaansluiting nodig.” Naast de IT-beheerders ervaren ook de docenten en het ondersteunend personeel merkbare verbeteringen. Smout: “De stabiliteit en de snelheid van het netwerk liggen substantieel hoger. In het kader van digitaal leren is dat natuurlijk een absolute must. En de studenten, die hebben eigenlijk maar een beperkt aantal wensen: op tijd hun punten ontvangen, sterke koffie en goede wifi! Dat zijn bij dezen drie ‘checks’.”
“Ondanks de uitdagingen kijken we bijzonder positief terug op de samenwerking”, besluit Smout. “Het was een omvangrijk project, waarbij voortdurend moest worden bijgestuurd om het eindresultaat te behalen. Daarvoor wil ik Stanley en de uitvoerend engineer een
pluim geven. We blijven contact houden en om de zoveel tijd voeren we optimalisaties door, zoals afgelopen zomer. Switch is een IT-partner die heel flexibel kan schakelen. Ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Zo onderscheidt Switch zich van de rest.”
Bent u ook benieuwd naar onze dienstverlening voor uw organisatie? Wij beantwoorden graag uw vragen om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw organisatie. Neem gerust vrijblijvend contact op via 088 - 82 82 000 of kijk op: www.switch.nl