CarintReggeland

De iPads dragen op allerlei fronten bij aan de kwaliteit van zorg.

Anne Hampsink, Wijkmanager en Projectleider Carintreggeland

iPads in de wijk

Bij de Hengelose zorgorganisatie Carintreggeland maakt papier plaats voor iPads. Alle thuiszorgmedewerkers – meer dan duizend – zijn voorzien van een iPad Mini. Gemakkelijk, efficiënt en het draagt bij aan de kwaliteit van zorg.

iPads in de wijk

Carintreggeland is een innovatieve organisatie met een breed aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De iPad Mini maakt het werk van de thuiszorgmedewerkers in veel opzichten gemakkelijker. Switch IT Solutions ondersteunde Carintreggeland in de overstap naar mobiel werken.

Papiervrije organisatie

Carintreggeland werkt met teams ‘in de wijk’. Het is cruciaal dat collega’s voordat zij bij een cliënt binnenstappen, de actuele situatie kennen. Zijn er bijzonderheden? Om een optimale zorgoverdracht te faciliteren en de organisatie zoveel mogelijk ‘papiervrij’ te maken, besloot Carintreggeland de overstap naar mobiel werken te maken. Ruim duizend ambulante medewerkers kregen een iPad Mini. Wijkmanager en Projectleider Anne Hampsink: “Met een goede interne informatieoverdracht en rapportage kan de zorg beter worden afgestemd. Medewerkers komen voorbereid binnen en hoeven zich niet eerst te verdiepen in het papieren dossier. Ze kunnen meteen aan de slag. Prettig voor hen én de cliënt.”

Elektronisch Cliënten Dossier

Om het omvangrijke project goed van de grond te krijgen, nam Carintreggeland Switch in de arm. “Switch heeft de iPads in fases voor ons geprogrammeerd en gebruiksklaar aangeleverd”, aldus Hampsink. “Het belangrijkst is de app voor het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Hierdoor hebben medewerkers altijd de laatste informatie bij de hand en kunnen zij ter plaatse rapporteren. Daarnaast zijn alle verpleegtechnische protocollen en ons intranet te raadplegen en gaat de tijd- en kilometerregistratie heel gemakkelijk.” Omdat het gevoelige informatie betreft, besteedde Switch in opdracht van Carintreggeland extra aandacht aan de beveiliging. Medewerkers moeten wachtwoorden invoeren en als een tablet zoekraakt, kan deze op afstand worden geblokkeerd.

Hierdoor hebben medewerkers altijd de laatste informatie bij de hand en kunnen zij ter plaatse rapporteren.

Rust!

Niet alleen Hampsink, ook haar collega’s in de wijk zijn enthousiast over de iPads. “Het geeft rust in het werkproces. Medewerkers zijn beter voorbereid en hoeven elkaar niet steeds te bellen om de laatste updates rond een cliënt te bespreken. Dankzij hun ‘mobiele werkplek’ zijn veel ritjes naar kantoor ook overbodig geworden. We willen niet meer terug naar papier.” Ook in de woonzorglocaties werkt Carintreggeland met iPads. “Eenvoudige dingen zoals de bloedwaardes of het gewicht van een cliënt kunnen aan het bed worden ingevoerd. Veel efficiënter en minder foutgevoelig dan wanneer je het eerst moet opschrijven en later invoert in het ECD. Zo dragen de iPads op allerlei fronten bij aan de kwaliteit van zorg.”