De Nieuwe Veste

“Leerlingen krijgen leuker en beter onderwijs, afgestemd op hun behoeften”

Merijn Bos, Hoofd ICT, De Nieuwe Veste

Gepersonaliseerd onderwijs
(Doelgericht Leren)

Met de introductie van gepersonaliseerd onderwijs (Doelgericht Leren) gingen leerlingen van scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Hardenberg en Coevorden vanaf 2015 werken met hun eigen mobiele devices (iPads). Switch helpt scholen door met het merk Studywise* te zorgen voor alle randvoorwaarden: een eigen webshop, levering van devices en de bijbehorende services (zoals gebruiksklaar afleveren en DEP-registratie). De scholen hebben hierdoor geen omkijken naar de invoering van devices en kunnen zich volledig concentreren op hun (nieuwe) manier van lesgeven.

Minder boeken en leuker, dynamischer onderwijs

Scholengemeenschap De Nieuwe Veste (circa 2000 leerlingen) is een instelling voor voortgezet onderwijs en wil ieder kind de mogelijkheid bieden om bij hem of haar passend onderwijs te volgen. Om dit te realiseren, maakte De Nieuwe Veste op de locatie in Hardenberg recentelijk de omslag naar Doelgericht Leren. In de onderliggende visie staat talentontwikkeling centraal, waarbij iedere leerling op zijn eigen wijze leert. Leerlingen bepalen dit (deels) zelf. Zij tekenen zich in voor lessen die zij willen volgen naast de ingeroosterde lessen (verhouding: 50/50).

Zorgeloos over op Bring Your Own Device

Leerlingen hadden voor het Doelgericht Leren een eigen modern, mobiel device nodig om op te werken. Na verschillende gebruikerstesten koos De Nieuwe Veste voor de iPad. “Dit leek ons een passende keuze en deze bevalt nog steeds goed”, zegt Merijn Bos, Hoofd ICT van De Nieuwe Veste. “Zo kozen we voor Bring Your Own Device, maar nog zonder Choose Your Own Device. Daar bewegen we wel naartoe, als applicaties voor het onderwijs echt device onafhankelijk zijn.”

De stap naar meer gepersonaliseerd onderwijs was inhoudelijk al groot. Daar leek nu de zorg voor levering van iPads (plus de service) aan leerlingen en ouders nog bij te komen. Bos: “Daarvoor zochten wij een vaste partner. De keuze viel op Switch, omdat zij ICT-specialist én Apple Solution Expert is voor het onderwijs.”

Voor iedereen toegankelijk

Switch kreeg de opdracht om nog kort voor het nieuwe schooljaar – in drie dagen tijd – een webshop te lanceren voor de leerlingen in Hardenberg. Uiteraard met de huisstijl van De Nieuwe Veste. “Dat lukte en daarmee waren we blij verrast”, schetst Bos.

Om de investeringskosten voor ouders te beperken, is er goed gekeken naar de financiële constructie. “Onze partner moest iPads tegen aantrekkelijke voorwaarden kunnen leveren. Switch maakt dit waar. Je wilt als school geen device bieden dat ouders op een andere plek in de aanbieding goedkoper treffen. Dat is nu goed geregeld. Als school leveren we een kleine bijdrage met een kortingsvoucher, zodat de aanschaf aantrekkelijker wordt.”

Leuker, dynamischer
onderwijs

De Nieuwe Veste kon overstappen op de nieuwe onderwijsmethode, zonder omkijken naar de invoering van devices. “Voor leerlingen betekent dit vooral: minder boeken en leuker, dynamischer onderwijs dat beter is afgestemd op hun persoonlijke leerbehoeften.” Hun device bestellen ze eenvoudig in de Studywise webshop en het apparaat wordt snel bij hen thuisbezorgd. “Voor service kunnen leerlingen direct contact opnemen met Studywise. Wij merken daar niets van als scholengemeenschap. Zo is het ook bedoeld. Het uitvalpercentage van de iPads is overigens nihil.” Leerlingen en ouders kunnen de iPads aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs. “Door deze randvoorwaarden te scheppen, bestellen ouders eenvoudig op één plek: onze webshop. Zo weten zij zeker dat het device de juiste specificaties heeft. Het leerproces kan hierdoor centraal blijven staan.”

Duurzame
samenwerking

Met de keuze voor Switch kreeg De Nieuwe Veste een vaste ICT-partner, waarmee duurzaam wordt samengewerkt. Bos: “Dat bevalt goed. De dienstverlening is goed, snel en flexibel en de duurzame samenwerking is waardevol. Wij hebben bij Switch een vaste contactpersoon. Die kent en begrijpt ons en blijft ons proactief helpen. Bijvoorbeeld als het weer tijd wordt om de webshop in te richten voor het nieuwe schooljaar. Ook bij de invulling van Choose Your Own Device hebben we ondersteuning nodig. Mogelijk kunnen we met Studywise dan meerdere opties geven voor verschillende apparaten naast de iPad. De bestellingen en service voor onze gebruikers blijven dan in vertrouwde handen.”

Studywise is ons merk en het gezicht voor ouders, leerlingen en studenten. Wij nemen hiermee alle communicatie met ouders en verzorgers uit handen. Van ouderavond tot duidelijke e-mails met relevante info en updates. Daar heeft u als school dus geen omkijken naar. Het Studywise klantenservice team beantwoordt alle vragen over het bestellen, betalen, de bezorging, garantie en reparatie. Het resultaat? Een succesvolle overstap op digitaal onderwijs.