Futura College

Door de snelheid en het gemak van de online werkomgeving wordt ons onderwijs nu meer en beter benut

André Dokman, directeur Futura College

Snel aan de slag in gewenste werkomgeving

Voor het aanbieden van gepersonaliseerd praktijkonderwijs wilde het Futura College in Woerden een nieuwe online leer- en werkomgeving. De school koos voor de online leer- en werkomgeving van Switch IT Solutions en aanvullende dienstverlening van Switch als vaste ICT-partner. Tijdens de voorjaarsvakantie van 2017 is de hele omgeving ingericht. Daarna konden docenten en leerlingen er direct mee aan de slag. Door de snelheid, stabiliteit en het gebruiksgemak van de nieuwe leer- en werkomgeving wordt deze nu zeer intensief gebruikt.

“Wat wij zochten, bleek gewoon te bestaan”

Het Futura College in Woerden is een kleinschalige zelfstandige praktijkschool met 244 leerlingen (in 2018) van 12 tot 18 jaar. Dit zijn vooral leerlingen die moeite hebben met leren op de traditionele manier. Daarom staan de passie van leerlingen voor de praktijk, het persoonlijk leren met een eigen leerplan en relevante leerstof voor iedereen centraal. Een leer- en werkomgeving moet hiervoor geschikt zijn en bovendien snel, stabiel en prikkelarm zijn.

Tijd voor een nieuwe omgeving

De praktijkschool was in 2017 toe aan een nieuwe leer- en werkomgeving. “De leeromgeving van onze oude aanbieder werd niet meer doorontwikkeld, terwijl wij juist toe waren aan een modernere, online omgeving. Het liefst bij een vaste partner met verstand van onderwijs, die de omgeving wél blijft ontwikkelen”, schetst André Dokman, directeur van het Futura College. “We wilden een online omgeving, omdat veel leerpakketten tegenwoordig digitaal worden aangeboden. Dit biedt voor onze gebruikers – docenten en leerlingen – veel voordelen. Zij kunnen hierdoor flexibeler werken: zelfstandig of samen, in de klas of op andere plaatsen.” Daarbij was een rustige, duidelijke en prikkelarme werkomgeving die per gebruiker eenvoudig is in te richten, een belangrijk uitgangspunt.

Werkgroep test en ervaart de mogelijkheden

De school formeerde een werkgroep (met de directeur, ICT-manager en enkele docenten met ICT-affiniteit) en benaderde meerdere ICT-partijen voor een oplossing. Tijdens een proefopstelling in de school met de leer- en werkomgeving van Switch, kon de werkgroep zelf de mogelijkheden ervaren en testen. Dokman: “Daarna viel de keuze op Switch. Hun online leer- en werkomgeving is flexibel in te richten en voldeed aan al onze eisen. We waren verrast dat de oplossing die wij zochten eigenlijk gewoon bestond. De omgeving is flexibel en door de gebruiker naar persoonlijke voorkeur in te richten. Daarnaast is het een rustige en stabiele werkomgeving met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Tijdens de voorjaarsvakantie van 2017 is de gehele leer- en werkomgeving ingericht en het Wi-Fi-netwerk uitgebreid. Dankzij deze uitbereiding is de dekking overal goed. “De implementatie verliep soepel. Na de vakantie konden we er direct mee aan de slag.” Voor extra ondersteuning op het gebied van digitaal onderwijs, zijn 120 Chromebooks aangeschaft.

Snel gewend en intensiever gebruik

Leerlingen en docenten zijn enthousiast over hun nieuwe leer- en werkomgeving. “De omgeving werkt als een tierelier”, typeert Dokman. “Het is een overzichtelijke en betrouwbare omgeving met integratie van Office 365. Voor iedere gebruiker is het eenvoudig in te richten op basis van rechten en rollen. Daarnaast kan de gebruiker zelf persoonlijke links toevoegen. Leerlingen en docenten waren er snel aan gewend. Er wordt tevens veel meer gebruikgemaakt van onze ICT-hulpmiddelen. Eerder kostte het opstarten in de les veel tijd. Dat was voor ons een belemmering. Dankzij de omgeving kost het opstarten minder tijd. Met de verbetering van de Wi-Fi-dekking en de nieuwe Chromebooks is het plaatje compleet.”

Met de nieuwe leer- en werkomgeving kreeg het Futura College met Switch een vaste ICT-partner. “Dat is waardevol. Vooral de ondersteunende diensten, zoals de Servicedesk van Switch. De Servicedesk helpt gebruikers die soms even hulp nodig hebben. Daarnaast heeft Switch een training voor docenten verzorgd om onder andere de mogelijkheden van Office 365 optimaal te leren benutten. Bij de doorontwikkeling blijft Switch ons helpen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat wij Cito-toetsen goed en veilig in de cloud af kunnen nemen. We zijn dik tevreden met onze nieuwe partner”, aldus Dokman.