Gemeenten Regio Rivierenland

“We voelen ons minder afhankelijk van ICT omdat we weten en ervaren dat het nu goed geregeld is.”

Wesley van Verseveld, ICT-manager

Cloud werkplekken brengen flexibiliteit en rust

Regio Rivierenland begon in 2019 met de migratie naar mobiele werkplekken in de cloud. De zorg voor de techniek van de ICT-infrastructuur is na de aanbesteding en migratie ook volledig uitbesteed aan Switch IT Solutions. De organisatie heeft zelf nog één algemene ICT-specialist in dienst en een parttime medewerker voor de servicedesk. Zij kunnen zich nu volledig richten op het ondersteunen van gebruikers. De migratie was precies op tijd afgerond voor de coronacrisis begon. “We konden direct probleemloos thuiswerken en dat beviel goed. We kregen opvallend weinig hulpvragen”, zegt ICT-manager Wesley van Verseveld.

Meedenken in een vroeg stadium

FOCUS VAN TECHNIEK NAAR BELEID EN FUNCTIONALITEIT

Regio Rivierenland is een samenwerkingsverband van acht Gelderse gemeenten (Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel). In 2019 wilde deze organisatie de lokale Citrix-omgeving laten vervangen door een moderne werkomgeving in de cloud, waarvan het technisch beheer kon worden uitbesteed. “We wilden geen omkijken meer hebben naar de techniek van de infrastructuur. Onze eigen aandacht kon daardoor verschuiven naar de gebruikers. Ik ben niet meer bezig met ons serverpark of de beveiliging van de infrastructuur. Ik kijk vooral nog hoe applicaties en ICT de werkprocessen van medewerkers gemakkelijker en beter kunnen maken”, vertelt Wesley van Verseveld.

Aanbesteding & migratie

Met een aanbesteding werd een nieuwe ICT-partner gezocht die de gewenste nieuwe mobiele werkplekoplossing kon realiseren. Daarnaast was support gewenst als aanvulling op de eigen compacte servicedesk. De aanbesteding werd gewonnen door Switch IT Solutions op basis van de kwaliteit, het voorgestelde plan en de prijs. Van Verseveld: “Hun aanpak voor een migratie naar Microsoft 365 met een Azure-omgeving sprak ons zeer aan.”

De migratie voor werkplekken begon in de zomer van 2019. Alle 90 medewerkers kregen een laptop (geïnstalleerd met Intune) en op kantoor zijn 60 flexwerkplekken gerealiseerd, wel met kamers voor de verschillende teams. “Wijzelf brachten onze applicaties de cloud in. Switch zorgde daarna weer voor onder andere de koppelingen voor single sign-on. De hele migratie verliep voorspoedig en volgens plan. Natuurlijk was de nieuwe manier van werken even wennen voor medewerkers, maar dat is logisch. Wij gaven zelf uitleg en ook Switch verzorgde cursussen, bijvoorbeeld voor het werken met SharePoint en Office 365.”

Goede keuze

Begin 2020 werden de laatste stappen gezet. Precies op tijd voor het gedwongen thuiswerken vanwege covid-19. “We merkten meteen dat we een goede keuze hadden gemaakt. Het thuiswerken ging vrijwel probleemloos. We moesten wel wat ondersteuning bieden, maar de grote hulpvraag die we hadden verwacht, bleef uit omdat alles goed functioneerde. Medewerkers hebben meteen de voordelen ervaren.”

Als grote winst van de nieuwe werkomgeving noemt Van Verseveld vooral de vrijheid in werken. “Dat kan nu overal en wij hebben zelf geen omkijken meer naar het technisch beheer. Veel mensen zijn lovend over hoe de werkomgeving nu functioneert en wij voelen onszelf minder afhankelijk van de techniek. Omdat we weten en ervaren dat het ‘gewoon’ goed werkt. Ook als ons pand zou afbranden of een datacenter even ‘wegvalt’, weten we dat we gewoon verder kunnen werken. Dat geeft rust. Zelf zitten we minder aan de technische knoppen en sturen we nu vooral op beleid.”

Van Verseveld kijkt ook tevreden terug op de inzet van Switch bij de migratie. “Ook in de praktijk verliep alles goed. Bij zo’n groot project loop je op detailniveau altijd wel tegen kleine problemen aan, maar die werden dan ook meteen goed opgelost. Bijvoorbeeld toen tijdens een tussenfase van de migratie naar Azure bleek dat sommige thuiswerkers met een Ziggo-verbinding geen toegang kregen. Sparrend met de mensen van Switch losten we het op met een ‘work around’. Die heeft voldaan tot de migratie compleet voltooid was. Juist dat oplossend vermogen is zo belangrijk. De mensen van Switch denken goed met ons mee. Als wij iets gerealiseerd willen hebben, dragen zij mogelijke oplossingen aan en ze vertellen wat de consequenties zijn. Dat is precies wat wij vooraf hoopten van onze nieuwe partner.”

Bent u ook benieuwd naar onze dienstverlening voor uw organisatie? Wij beantwoorden graag uw vragen om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw organisatie. Neem gerust vrijblijvend contact op via 088 - 82 82 000 of kijk op: Mede mogelijk gemaakt door: Microsoft