Greijdanus College

De keuze viel op Chromebooks van Acer door het aantal onmiskenbare technische, operationele en financiële pluspunten. Het biedt een goede ondersteuning van onze ambitieuze onderwijsvisie.

Clemens Broekroelofs, hoofd ICT & Repro

De criteria: Snelle ondersteuning, prestaties en design

Vanuit een Christelijke overtuiging staat het Greijdanus College, met scholen op vier locaties in Drenthe en Overijssel en 3.650 leerlingen, voor eigentijds, kwalitatief hoogwaardig voortgezet onderwijs. Na gerichte proeven met tablets, laptops en Chromebooks is de kogel door de kerk en beschikken straks een paar duizend leerlingen over een ‘cloudcomputer’. De eerste 750 Acer Chromebooks zijn geleverd en zowel docenten als leerlingen zijn er enthousiast over!

Snelle ondersteuning, prestaties en design

Clemens Broekroelofs is hoofd ICT & Repro en nauw betrokken bij het project. “We zijn een ambitieuze groep,” stelt Clemens Broekroelofs. “In Hardenberg en Zwolle zijn we twee jaar geleden een pilot begonnen met W8-tablets en iPads. Maar toen de eerste Chromebooks werden geïntroduceerd zijn deze, mede op advies van onze leverancier Switch IT Solutions, direct aan de pilot toegevoegd.”

Vergelijken en oordelen

“Het is niet makkelijk om in de snel evoluerende IT-wereld keuzes te maken,” vervolgt Broekroelofs. “Ieder platform (Windows, iOS, Google) heeft ‘voors en tegens’ en verandert snel. Daarnaast verschillen en veranderen de wensen van docenten en leerlingen. Neem de fysieke aspecten: Wordt het een apparaat met of zonder toetsenbord? Is een touchscreen handig? Kies je voor interne programmatuur, lokale opslag en/of programma’s en opslag in de cloud? Of een combinatie van beide? We hebben Switch nauw bij het beoordelings- en keuzeproces betrokken, we praten straks over duizenden devices en daar zitten uiteraard ook financiële en beheerstechnische kanten aan.

Om te beginnen hebben we na evaluatie van de pilot unaniem besloten dat het een device met toetsenbord moest worden. De uiteindelijke keuze is Chromebooks van Acer. Dit vanwege een aantal onmiskenbare technische, operationele en financiële pluspunten. Met hun uitgebreide cloudapplicaties vormden Chromebooks een goede ondersteuning van onze ambitieuze onderwijsvisie. We hebben begin 2015 diverse docenten laten stoeien met Chromebooks en die waren onmiddellijk enthousiast. Vervolgens hebben we bij Switch een eerste lichting Chromebooks besteld. Uiteindelijk werden alle 3.600 leerlingen voorzien van een Chromebook.”

Afscheid van papier?

Clemens Broekroelofs: “Ik denk dat boeken en papieren voorlopig niet verdwijnen. We moeten ons realiseren dat een ingescand of digitaal boek dat je op een scherm leest, iets heel anders is dan ‘het nieuwe leren’. Gekoppeld aan webbased oplossingen kun je binnen een digitale leeromgeving beeld, geluid, film en interactieve opgaven combineren. Dat is dus iets heel anders dan je Chromebook, laptop of tablet gebruiken als e-reader. Het duurt nog wel even tot de echte transitie van papier naar scherm is gemaakt.”

Hoe ervaart men het werken met een Chromebook?

“Nu we een aantal maanden met Chromebooks werken, kunnen we de eerste ervaringen benoemen. De ‘Acers’ bevallen prima. Ze zijn licht, hebben een goed scherm, zijn redelijk robuust en docenten en leerlingen zijn er enthousiast over. Voorlopig is het zonder meer een succesverhaal, wat betekent dat we over een paar jaar absoluut een onvervalste ‘Chromebook-school’ zullen zijn.”