
Bedenk eerst hoe je mobiele apparaten wilt benutten voor jouw onderwijs
William van den Berg, DirecteuriPads of tablets in de klas: geef ouders de keuze
Openbare basisschool Hartenaas in het Brabants Grave begon in 2010 met het digitale leerplatform Jeelo. Voor het gebruik werd met verschillende devices geëxperimenteerd: iPads en tablets. Leerlingen bleken optimaal te kunnen werken met het digitale platform en mobiele devices werden vanaf groep vijf een feit. De behoefte aan een eigen mobiel device groeide: leerlingen wilden er thuis mee verder werken. Eigen devices kunnen ouders echter niet worden opgedrongen. De school bedacht samen met ouders en Switch IT Solutions een goede oplossing. Dankzij een aantrekkelijk aanbod kunnen ouders nu zelf een mobiel device aanschaffen. De meeste ouders maken daar nu dankbaar gebruik van.
Korte experimenten met mobiele devices
Werken met Jeelo bevalt de school goed. In 2014 zijn daarom voor het eerst mobiele devices voor leerlingen aangeschaft. Leerlingen mochten deze alleen in de les gebruiken. “We hebben eerst onderzocht wat de meest geschikte apparaten zijn voor ons onderwijs. Om ons heen zagen we scholen hun vaste pc’s vervangen door mobiele devices, maar vaak zonder duidelijke visie voor hun onderwijs. Laptops leken ons te kwetsbaar. Wij keken al snel naar kleine, handzame devices: tablets of iPads.”
In het schooljaar 2014-2015 zijn iPads besteld. Het jaar daarop heeft de school bewust tablets gekocht. “Vooral om het verschil te ervaren. Als je puur naar onderwijsfunctionaliteit kijkt, maakt het weinig verschil en dan zijn tablets wat voordeliger. Toch kozen wij bewust voor de iPad. Ze gaan lang mee en zijn gemakkelijk te beheren op afstand. Bijvoorbeeld om schermtijd in te stellen of websites te blokkeren.”

Ook mee naar huis?
Toen Hartenaas in 2016 meer iPads bestelde voor in de klas, kwam al snel de vraag of deze thuis gebruikt mochten worden. Ideaal natuurlijk om daar verder te kunnen werken. Dit is uitgeprobeerd door dertig leerlingen vier maanden een iPad mee te geven, op risico van de school. “We sloten wel een overeenkomst met leerlingen en ouders om er zorgvuldig mee om te gaan. Dat ging buitengewoon goed. De iPads bleven netjes. Slechts één leerling is één dag het apparaat vergeten.”
Om de devices ook thuis te gebruiken, is na afstemming met ouders en met advies van Switch een plan ontwikkeld. “Als school wilden wij iets doen. Alleen konden we ouders daar niet volledig financieel voor op laten draaien. De school ging per device 200 euro meebetalen en Switch zorgde voor een scherpe aanbieding.” Plus alle ondersteuning voor de levering, klantenservice en eventuele betaling in termijnen, dankzij het concept Studywise: het merk voor ouders en leerlingen.
Eigen keuze
Sinds het schooljaar 2018-2019 krijgen ouders eenmalig het aanbod om de iPad te kopen, zodra hun kind naar groep vijf gaat. Ze kopen voor 165 euro een iPad met een stevige pantsercase (in hogere groepen konden ouders het apparaat ook overnemen voor 50 euro per resterend schooljaar). “Dit aanbod is goed ontvangen. Tussen de 50 en 60 procent van de ouders kocht het apparaat zelf. De kracht zit erin dat iedereen nu met een iPad werkt, terwijl ouders zelf kunnen kiezen of ze die aanschaffen. Dan mag het apparaat ook mee naar huis. Leerlingen zonder eigen iPad kunnen thuis met een ander apparaat inloggen bij Jeelo. Ouders die financieel wat krapper zitten, kopen het apparaat ook vaak zelf. Dat blijkt dus geen belemmering, mede door de mogelijkheid van betaling in termijnen.”

Meer maatwerk voor leerlingen
De leerlingen werken graag met hun iPad. “Dit past bij hun manier van denken en werken. Vaak lopen scholen daar achteraan. Onze leerlingen gebruiken Jeelo nu intensiever: om te leren en voor hun ontspanning. Hierdoor creëren wij nog meer maatwerk voor leerlingen met integraal onderwijs.”
En worden de resultaten beter? “Onze resultaten zijn zeker goed! Of dat komt door de iPads, durf ik na onze eerste ervaringen nog niet stellig te zeggen. Daarbij spelen meer factoren een rol. Maar het bevalt iedereen goed, ook de kinderen.”
Tot slot een tip voor andere scholen die nadenken over digitalisering van hun onderwijs. “Dit vraagt nadrukkelijk om meer dan alleen mobiele apparaten. Bedenk eerst hoe je ICT wilt benutten voor jouw onderwijs. Bekijk daarna met welke apparaten. Is er veel klassikaal onderwijs of juist meer differentiatie en gepersonaliseerd onderwijs? Die zaken bepalen de keuzes die het best passen bij jouw school.”