Het Assink

“Naast de voordelen voor leerlingen en ouders kan onze ICT-afdeling nu focussen op de kerntaken voor onze gebruikers.”

Marco van Maanen, hoofd ICT

Zonder omkijken een eigen webshop voor leerlingen

Bij middelbare scholengemeenschap Het Assink in Eibergen, Haaksbergen en Neede werken alle medewerkers en ook leerlingen met eigen mobiele apparaten zoals laptops en iPads. De keuze voor Bring Your Own Device (BYOD) zorgde bij de scholen voor verschillende uitdagingen (organisatorisch, logistiek en financieel). Die heeft Switch met de Studywise webshop volledig weggenomen. De school kan leerlingen hierdoor jaarlijks – zonder omkijken of kosten – een aantrekkelijk aanbod presenteren. Dat biedt meerdere voordelen.

BRING YOUR OWN DEVICE VANZELFSPREKEND DOOR WEBSHOP

Het Assink lyceum (2600 leerlingen) heeft een duidelijk visie op gebruik van ICT in het onderwijs. “Het moet vanzelfsprekend ‘als water uit de kraan komen’. En het moet een duidelijke toevoeging zijn voor het onderwijs. Door te inspireren, mogelijkheden te tonen en door ons onderwijs te personaliseren. Wij willen tablets of laptops niet als een ‘schoolboek achter glas’ gebruiken”, schetst hoofd ICT Marco van Maanen.

De keuze dat leerlingen zelf bepalen met welk apparaat zij werken, past volledig in die visie. “Een geschikt apparaat is verplicht. Toen we hier in 2015 [EH1] mee begonnen, stuitte dat soms nog op bezwaren, maar inmiddels vindt iedereen het vanzelfsprekend. Leerlingen en hun ouders bepalen zelf welk apparaat zij kopen. Wij wilden ze daarbij wel helpen. Daardoor kwamen we voor twee uitdagingen te staan.”

Uitdagingen

De grootste uitdaging was om leerlingen en ouders goed te laten kiezen uit geschikte apparatuur voor een aantrekkelijke prijs. Zodat ze zelf niet op zoek hoeven met de criteria van de school. “En bij de levering hoort natuurlijk ook de zorg voor de logistiek, service en garantie”, zegt Van Maanen.

De tweede uitdaging was de financiële afhandeling. “Daarin moet je als school een rol nemen. Bijvoorbeeld als ouders het geld niet hebben. Zij kunnen bij ons dan een apparaat lenen, huren of in termijnen betalen zonder rente. Wij willen immers dat alle leerlingen een geschikt apparaat hebben. Daar moet je ouders dan ook in ondersteunen. Onze ideeën vroegen om een ICT-partner met flexibiliteit.”

Alles goed geregeld

Na een aanbesteding werd Switch IT Solutions in 2015 hardware partner van Het Assink op basis van de beste prijs-kwaliteitgarantie, voor werkplekken en de webshop met devices. “Met Studywise wordt alles voor ons geregeld. De webshop met een aantrekkelijk aanbod, maar ook de logistiek, financiële afhandeling, service & garantie, helpdesk en natuurlijk de levering, ook aan huis. Daar hebben onze scholen helemaal geen omkijken naar en daar betalen wij niets voor. Maar door de grote aantallen kan Switch wel zorgen voor gunstige prijzen voor ouders.”

Aan het begin van ieder kalenderjaar worden gezamenlijk producten voor het nieuwe schooljaar geselecteerd. “Switch kan daarin goed adviseren en een voorselectie maken. Wij zijn daarin redelijk ‘eigenwijs’ en weten zelf goed wat wij willen. Switch zorgt dan voor een goed voorstel. We begonnen destijds met tablets, maar bieden nu ook andere apparaten zoals laptops en een convertible: een laptop-en-tablet-in-één. Leerlingen mogen ook andere apparaten gebruiken. De webshop is vooral bedoeld om het gemakkelijk te maken met een aantrekkelijk aanbod.”
Ouders die een financiële regeling willen aanvragen, kunnen in de webshop een speciale knop aanklikken die Switch heeft ingebouwd voor deze wens van Het Assink.

Extra voordeel voor de scholen

De Studywise webshop is inmiddels gemeengoed op Het Assink. “De aanpak bevalt ons heel goed. Daarom zijn we ook na de aanbestedingsperiode verdergegaan met Studywise. Het werken met een eigen device is bij ons nu normaal. Dat kon hierdoor. Alles werkt goed en flexibel. En ieder jaar blijven we samen met Switch details in de aanpak optimaliseren.”

Een groot voordeel is ook dat de eigen ICT-afdeling van Het Assink tegenwoordig beter kan focussen op beheer van werkplekken en de kerntaken voor gebruikers: zoals Office 365, e-mail, clouddiensten en het netwerk. “Vroeger waren apparaten van medewerkers en leerlingen in beheer bij onze afdeling. Dat beheer is nu verschoven naar de gebruikers, met ondersteuning van Studywise. Gebruikers vinden dat zelf prettig en hebben onze hulp niet meer nodig voor hun apparaat.”

 

Bent u ook benieuwd naar de dienstverlening van Studywise voor uw school? Wij beantwoorden graag uw vragen om samen te kijken naar de mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact op via 088 – 82 82 000 of kijk op: www.switch.nl