
We wilden flexibel werken, veilig en betrouwbaar informatie delen en een mobiel commandocentrum dat weer jaren mee kan.
André Schulte, projectleider Veiligheidsregio Twente.Volledig technisch uitgerust mobiel commandocentrum
Het is een uitdaging een mobiel commandocentrum te ontwerpen waarin alles voor elkaar is. Men moet snel ter plekke kunnen zijn. Daarnaast dienen leidinggevenden van verschillende hulpdiensten direct overzicht te krijgen van de situatie, zodat ze kunnen overleggen. Tegelijkertijd moeten ze contact kunnen onderhouden met medewerkers en de pers op verschillende locaties. Volledig mobiel, met internet en tv. Veiligheidsregio Twente ging die uitdaging aan. Een must, want het oude mobiele centrum was 15 jaar oud en voldeed niet meer aan de eisen.

Meedenken in een vroeg stadium
In een Veiligheidsregio werken gemeenten, brandweer, ambulancedienst en politie samen bij rampen, crisissen en bij de handhaving van openbare orde en veiligheid. Elke Veiligheidsregio is verantwoordelijk voor zijn eigen mobiele commandocentra. Zelf noemen ze die CoPI-containers, waarbij CoPI staat voor Commando Plaats Incident. Projectleider André Schulte: “We wilden een perfect toegeruste container, helemaal op maat, voorzien van de laatste technische mogelijkheden. Daarom bezochten we andere Veiligheidsregio’s en brainstormden we met vertegenwoordigers van alle deelnemende instanties.” IT-verantwoordelijke Roy Beskers vult aan. “Normaal gesproken heb je een pakket met eisen voor leveranciers. Die geven een offerte af en dan kies je de beste partij.”
De nodige expertise
“Wij betrokken leveranciers bewust al in een eerder stadium bij het project. Zo konden we optimaal gebruikmaken van hun expertise. We kozen voor Switch vanwege hun kennis en ervaring. Het is een verdienste dat ze meedachten over de uitvoering en werkbaarheid op het vlak van IT en mobiele communicatie. Dat bracht de kwaliteit van de CoPI-container naar een hoger niveau.” Veiligheidsregio Twente wilde zeker weten dat de CoPI-container op alle vlakken goed zou werken en bouwde daarom een proefopstelling waarin alles exact nagebootst werd.
Daarna was het een kwestie van samen testen, nog eens testen, bijschaven en finetunen op aspecten als redundantie, betrouwbaarheid en zelfredzaamheid. Pas toen de proefopstelling helemaal naar wens was, werd de CoPI-container gebouwd en de apparatuur geïnstalleerd. Dat deden de medewerkers van de Veiligheidsregio zoveel mogelijk zelf. “Een bewuste keuze”, aldus Beskers. “In noodgevallen kunnen we niet zomaar een derde partij inschakelen. Dat duurt te lang. Die expertise willen we zelf in huis hebben.”

Snel schakelen bij rampen
Het resultaat van deze samenwerking tussen leverancier en Veiligheidsregio is een CoPI-container die ingericht is met de nieuwste IT-toepassingen en handige oplossingen. Dankzij een satellietschotel is er altijd – waar de container ook staat – een internetverbinding. Daarnaast maken alle betrokken hulpdiensten gebruik van één centraal netwerk. Alles in het commandocentrum kan met één iPad worden bediend en de computers werken zelfs op 12 volt. Met één druk op de knop kan er een melding worden gedaan op een – altijd leesbaar – scherm aan de buitenzijde van de container. André Schulte is een tevreden man. “We wilden flexibel werken, veilig en betrouwbaar informatie delen en een container die weer jaren mee kan. Alle IT-oplossingen zijn zo ingebouwd dat we ze gemakkelijk kunnen vervangen en uit de veldtesten bleek dat we zelfs op de meest afgelegen plekken in Twente bereik hebben. Al is het netwerk overbelast: wij kunnen aan het werk.”
En de proefopstelling? Die dient nu als oefencentrum om gebruikers op te leiden. Zelfs daarvan maken ze efficiënt gebruik bij Veiligheidsregio Twente.
Contactformulier
Meer weten? Neem contact met ons op en wij vertellen u er graag meer over.