Wilmink

“Invoeren van orders gaat nu veel sneller en we kunnen weer jaren vooruit’”

Wouter van Dijk, datamanager Wilmink

Snel fundament onder cruciaal ERP-systeem

Bij veel organisaties is het systeem voor Enterprise Resource Planning (ERP) het kloppend hart van de organisatie. Zeker bij Wilmink in Groningen, groothandel in motordelen voor benzine-, diesel- en gasmotoren. Om te zorgen voor meer snelheid, stabiliteit en capaciteit is de infrastructuur onder het ERP-systeem in 2019 vernieuwd door Switch IT Solutions samen met distributeur Tech Data. Zo kreeg Wilmink een nieuwe solide basis voor snelle orderverwerking.

Cruciale rol ERP

Wilmink heeft een lange, rijke historie. Die gaat terug tot 1896, toen langs het Winschoterdiep scheepswerf Wilmink werd opgericht. In 1933 begon Wilmink met de verkoop van motordelen. Dit groeide uit tot een groep technische handelsbedrijven die motordelen op voorraad hebben voor alle mogelijke benzine-, diesel- en gasmotoren. Niet alleen voor schepen, maar ook voor treinen, vrachtwagens, auto’s en bijvoorbeeld tractoren.
Het portfolio van de Wilmink Group omvat 750.000 verschillende artikelen. Van zuigers, cilinders en brandstofpompen tot oliefilters en turbo’s. Wordt een onderdeel voor 18.00 besteld, dan moet het de volgende ochtend voor 7.00 bij de klant zijn. “Ons ERP-systeem speelt hierbij een belangrijke rol”, zegt datamanager Wouter van Dijk van Wilmink. “Ons voortbestaan is hiervan afhankelijk. Als ons ERP-systeem of de internetverbinding niet beschikbaar is, kunnen we geen orders verwerken, orders picken in het magazijn of de voorraden bijhouden. Dan kunnen wij niets verkopen.”

Vernieuwing infrastructuur

In 2019 was de infrastructuur onder het ERP-systeem aan vernieuwing toe. Wilmink heeft Switch al jaren als vaste IT-partner. De servers en storage van de oude infrastructuur (gebaseerd op Microsoft Dynamics AX) was in 2015 ook al geplaatst door Switch. Door steeds intensiever gebruik begon Wilmink in 2019 tegen de grenzen aan te lopen. Van Dijk: “Onze storage liep vol. Als er een server uitviel, was er geen capaciteit meer om dat op te vangen. We wilden meer opslagcapaciteit, snellere storage en extra stappen zetten voor meer stabiliteit en betrouwbaarheid.”

Migratieplan

Switch zorgde voor een ‘migratieplan’ en zorgde samen met distributeur Tech Data voor de levering, installatie en configuratie van de nieuwe apparatuur. Het migratieplan voorzag onder andere in een upgrade van de core- en access-switches van 1 naar 10 Gbps. Zo kreeg de beschikbare bandbreedte een enorme boost. De oude servers zijn vervangen door drie nieuwe (HPE ProLiant DL360 Gen10) met ieder 320 GB werkgeheugen.

Voor de storage zijn de oude (draaiende) harde schijven vervangen door een Hybrid Storage System (NetApp E2824) met alleen maar snelle Solid State Drives (SSD). Die zorgen voor snellere zoek- en toegangstijden en ze zijn minder storingsgevoelig door het ontbreken van bewegende onderdelen. “Het NetApp-systeem biedt ons bovendien weer de ruimte om te groeien”, zegt Van Dijk.

Jaren vooruit

De vernieuwing is goed verlopen en Wilmink is blij met de resultaten. De infrastructuur kan nu weer jaren vooruit. “Het invoeren van een order gaat nu veel sneller. Het aantal query’s die langer dan twee seconden duren, is aanzienlijk afgenomen. En we hebben met 24 SSD’s van 800 gigabyte veel meer opslagcapaciteit tot onze beschikking.”

Naast deze vernieuwing zorgt Switch bij Wilmink ook voor het beheer en monitoren van de IT-omgeving. “Als er een storing is, krijg ik binnen vijf minuten een telefoontje of mailtje. Nog voordat ik de storing zelf heb opgemerkt”, aldus Van Dijk.