Dante Bosgoed wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad

Dante Bosgoed (15 jaar), leerling van het Erasmus College in Zoetermeer, heeft de nationale eindronde voor de 15e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de voorronde deden 3000 leerlingen mee van 200 scholen. Hieruit waren de beste 23 leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo, geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 22 juni is gehouden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. Marloes van de Schepop uit Wierden van het Pius X College in Almelo werd beste havist.

De top-6 bestond verder uit: 2. (ex aequo) Jochem van den Broek (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Martin van den Hogen (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther), 4. Kik Hoekjen (Gymnasium Apeldoorn), 5. Gijs Michiels (Gymnasium Beekvliet, Sint –Michielsgestel), 6. Casper Tops (Utrechts Stedelijk Gymnasium).

De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat van 2 t/m 11 december 2018 deel gaat nemen aan de 15e IJSO in Gaborone (Botswana). Behalve het wedstrijdelement zijn het leggen van internationale contacten met leeftijdsgenoten, afkomstig uit meer dan 50 landen, en kennisnemen van elkaars cultuur en gebruiken speerpunten bij deze olympiade.

De prijzen werden uitgereikt door Beatrice Boots, directeur van het Platform Bètatechniek. Boots zei: ‘Deze jongeren zijn de volgende generatie die van belang is voor de innovatiekracht van Nederland, die moeten we koesteren. Behalve dat we meer jongeren stimuleren voor bèta en techniek studies te kiezen is investeren in kwaliteit en excellentie ook van groot belang. Het is ‘en en’. Olympiades zoals IJSO zijn dan ook van wezenlijk belang voor de innovatie-ambities van Nederland.’

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van IJSO-Nederland, aan het Utrechts Stedelijk Gymnasium (vwo) en het Lorentz Casimir Lyceum (havo) in Eindhoven. De Kleijn benadrukte: ‘Op alle scholen zitten talenten. Leerlingen stimuleren om mee te doen aan olympiades is een goed middel om ze hun talenten te laten ontdekken en verder te verdiepen. Scholen geef je leerlingen deze kans!’

Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade

De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan o.a. Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en het Candea College voor ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.

Initiatiefnemers
en sponsors

De IJSO is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College in Duiven), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool TNW in Eindhoven en Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, ASML, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Switch IT Solutions en Cito, instituut voor toetsontwikkeling. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.