Veel afwisseling tijdens lange werkdag technical engineer Edwin de Lange

Technical engineer Edwin de Lange (45) houdt niet van repeterend werk. Dat komt mooi uit, want als specialist in IT-infrastructuur en verbindingen is zijn werk heel veelzijdig. We volgen hem een dag van heel vroeg tot ’s avonds laat. Eén dag met een ontwerpoverleg, complexe klantvragen en groot onderhoud voor een klant.

“Er kan veel op afstand, maar soms moet ik echt op locatie zijn”

Technical engineer Edwin de Lange van Switch IT Solutions

Technical engineer Edwin de Lange (45) houdt niet van repeterend werk. Dat komt mooi uit, want als specialist in IT-infrastructuur en verbindingen is zijn werk heel veelzijdig. We volgen hem een dag van heel vroeg tot ’s avonds laat. Eén dag met een ontwerpoverleg, complexe klantvragen en groot onderhoud voor een klant.

Als technical engineer helpt de infrastructuurspecialist vooral bij het ontwerpen, bouwen en aanpassen van ICT-omgevingen. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met beheertaken. Vandaag begint zijn werkdag vroeg. Al om 7.15 is Edwin op locatie bij een klant in Hengelo. “We zijn hier bezig met opbouwen van een nieuwe functionaliteit voor de infrastructuur. Ik moet nu heel even op locatie zijn voor de hardware. Daarna kan ik op afstand weer verder”, schetst Edwin. Al snel zit hij weer in de auto op weg naar het kantoor van Switch in Enschede.

Ontwerp voor nieuwe ICT-omgeving

8.00. Edwin haalt een kop koffie en spreekt een collega voor hij begint aan een intensief overleg over de nieuwe ICT-omgeving voor een grote nieuwe klant. Met verschillende collega’s – waaronder de projectmanager en een ICT-architect – overlegt hij over het ontwerp. Ze maken goede vorderingen. De tijd vliegt. Voor ze het weten, is het 12.30. Tijd voor een wandeling met een broodje om het hoofd weer fris te maken.

De technical engineer werkt vrij veel op locatie bij klanten, al kan hij ook steeds meer op afstand doen. “Sinds de coronatijd kwam dat goed van pas. Toen werkte ik direct meer thuis, maar sommige hardware-zaken moet ik echt op locatie doen. In een rustige serverruimte kan dat gelukkig ook al snel met de juiste voorzorgsmaatregelen.”

Klantvragen oplossen

Vanmiddag werkt Edwin op het kantoor van Switch. Daar gaat hij aan de slag met een aantal complexe infra-klantvragen. Via de Servicedesk van Switch (derdelijns hulpvragen) of projectmanagers komen ze bij hem terecht. Nu Edwin op kantoor werkt, loopt er ook regelmatig een collega langs. Of hij ‘nog even’ naar een klein ding kan kijken voor een klant. “Dat gaat altijd zo. Vaak kan ik ze ook meteen oplossen, maar soms blijkt het toch wat ingewikkelder om ‘nog even’ tussendoor te doen. Dat is altijd oppassen tussen de zaken die nu echt eerst moeten.”

16.10. Edwin heeft de belangrijkste zaken voor nu afgerond op kantoor. Hij gaat vast naar huis, want vanavond om negen uur moet hij thuis nog een paar uur aan de slag voor een klant.

Avondwerk

Na ruim een halfuur rijden, arriveert Edwin thuis in Holten. Hij geniet van deze rustige omgeving. “Ik heb jarenlang voor T-Mobile gewerkt. Toen woonde ik in Almere en reed ik veel naar Den Haag op en neer. Dat was totaal anders. Deze omgeving bevalt me veel beter. Ik mag hier ook graag hardlopen of fietsen.” Vandaag helaas even niet door een blessure.

Thuis eet de technical engineer samen met zijn vrouw. Om 20.45 komt zijn laptop weer op de keukentafel. Edwin beantwoordt een paar e-mails voor hij om negen uur aan de slag gaat met groot onderhoud voor een klant. “De ICT-omgeving moet echt even offline en op dit tijdstip heeft deze klant daar geen last van. Vandaag voer ik een grote update door. Ik werk zo’n twee weken aan dit project, steeds in kleine stapjes. Gelukkig kan dit gewoon vanuit huis.” Is dat niet vervelend om ‘s avonds nog te werken? “Nee hoor. Het hoort bij mijn werk en ik ben eraan gewend. Ik kan ook prettig werken zo thuis. En van mijn vrije tijd geniet ik op een ander moment wel weer, als veel anderen misschien aan het werk zijn.”

23.00. Nu zit het werk er echt op voor vandaag. Nog even ontspannen en zijn hoofd leegmaken. Morgen wacht een nieuwe werkdag, maar niet zo lang als vandaag.