“Ze vragen ons weleens of wij nog zonder iPad kunnen in het onderwijs. Daar zijn we heel snel uit. Nee, dat kunnen we niet meer.”

 

Bonhoeffer College omarmt digitaal onderwijs

De keuze is gemaakt. “Als scholengemeenschap stappen wij over op digitaal onderwijs.” Hoe pak je zoiets in de praktijk aan? Wij spraken met onderwijskundige Femke Gerritsen en projectleider Gert Jan Gortemaker. Zij zijn betrokken bij de overstap naar digitaal onderwijs bij het Enschedese Bonhoeffer College. “Ze vragen ons weleens of wij nog zonder iPad kunnen in het onderwijs. Daar zijn we heel snel uit. Nee, dat kunnen we niet meer.”

 

Passend onderwijs

Het Bonhoeffer College in Enschede is recentelijk overgestapt op digitaal onderwijs. Docenten en leerlingen werken met een iPad en digitaal onderwijs is er volledig ingevoerd. Onderwijskundige Femke Gerritsen licht deze keuze vol enthousiasme toe: “Binnen onze onderwijsvisie staat de leerling centraal. Daarom willen we zoveel mogelijk maatwerk leveren richting passend onderwijs. Wij differentiëren in de les en zorgen ervoor dat leerlingen hun eigen leerproces kunnen doorlopen. Een iPad biedt juist daarvoor uitstekende mogelijkheden.”

 

Partner

Gert-Jan Gortemaker is als projectleider betrokken bij de praktische gang van zaken. Hij vertelt dat de school de voors en tegens van digitaal onderwijs zorgvuldig overwogen heeft. Vervolgens zijn Gortemaker en zijn collega’s op zoek gegaan naar een partner met verstand van digitalisering in het onderwijs. Dat werd Studywise. “Voor de start van de pilot zijn we gaan nadenken: hoe maken we het zo makkelijk mogelijk voor de leerlingen, de ouders en voor onszelf?”

 

Bestellen via speciale webshop

De Bonhoeffer-ouders kunnen de iPad via een speciaal ingerichte webshop aanschaffen, samen met een verzekering, uitgebreide garantie en een hoes. De tarieven zijn bijzonder gunstig en de iPad wordt keurig thuis of op school afgeleverd. Voor ouders een gemakkelijke manier van bestellen, voor de school een extra dienstverlening én de zekerheid dat alle leerlingen passende apparaten tot hun beschikking hebben.

 

Financieel zeker

Ook de complete financiële afhandeling is voor rekening van Studywise. Ouders kunnen de iPad – als ze dat willen – in 24 maanden afbetalen, tegen een lage rente. En omdat er geen BKR-toetsing nodig is, kan iedereen bestellen.

 

Service na aflevering

Enthousiast beginnen is één, uitbouwen is van heel andere orde. Daarvoor is het in elk geval belangrijk dat leerlingen en docenten altijd over een iPad kunnen beschikken, ook als hun eigen exemplaar niet werkt. Gortemaker: “We hebben een iPaddokter op school. Als er een iPad stuk is, gaat hij daar naartoe.” Als de iPaddokter er niet uitkomt, sturen ze het kapotte exemplaar naar Studywise. Leerlingen krijgen ondertussen een leen-iPad, zodat ze de lessen kunnen blijven volgen. “We merken dat de communicatie prima verloopt en dat we de iPad snel weer terug hebben.”

 

Training voor docenten

Studywise verzorgt samen met ervaren partners diverse trainingen voor docenten, over het lesgeven met digitale leermiddelen. Iedereen kan op zijn eigen tempo, tijd en plaats leren via online modules en teamsessies. De trainingen worden gegeven door docenten en onderwijskundigen. Ze praten dezelfde taal en dat zorgt voor draagvlak.

 

iPads niet meer weg te denken

Alle lokalen van de Enschedese scholengemeenschap hebben een touchscreen, waaraan de iPads worden gekoppeld. Docenten kunnen op afstand de digitale leermiddelen besturen, samen aantekeningen maken, maar ook educatieve apps gebruiken. “Soms vragen ze ons of wij nog zonder digitaal onderwijs kunnen”, vertelt Gortemaker. “Daar zijn we heel snel uit. Nee. Touchscreens, iPads, Apple tv: ik kan het niet meer wegdenken uit het onderwijs.”

 

Digitaal onderwijs
meer dan alleen digitale leermiddelen

  • Zijn onze docenten klaar voor digitaal onderwijs?
  • Hoe zorgen we voor een probleemloze implementatie?
  • Hoe zorgen we dat de digitale content altijd beschikbaar is?
  • Is ons WiFi-netwerk voorbereid op de komst van digitale leermiddelen?
  • Hoe distribueren we apps richting de leerlingen?
  • Hoe beheren we alle devices in de klas?

Digitaal onderwijs vraagt om een gedegen voorbereiding. Studywise zorgt voor alle randvoorwaarden. Wij helpen u bij de inrichting en maken digitaal onderwijs behapbaar.