Technical engineer Jasper Schepers krijgt extra energie van grote ICT-netwerken

Het werken aan ICT-netwerken is voor technical engineer Jasper Schepers (28) een van de leukste werkzaamheden. Mede daarvoor kwam hij in 2018 naar Switch IT Solutions. Hij werkt nu vrijwel dagelijks aan de netwerken van organisaties en toch is iedere dag weer heel anders. We kijken een dag mee als hij aan de slag gaat voor twee verschillende klanten.

Mijn werk is iedere dag anders en ik moet veel creatief denke

Technical engineer Jasper Schepers van Switch IT Solutions

Dinsdag, 7.20. In het Twentse Vriezenveen stapt Jasper in zijn auto. Vandaag werkt de technical engineer een dag op kantoor bij Switch in Enschede. Nog even benzine tanken en tegen acht uur is hij op kantoor. Even bijkletsen met een collega en met een kop cappuccino gaat hij aan de slag op een van de flexplekken. “Ik begin vandaag lekker op tijd. Dan kan ik eind van de middag ook redelijk op tijd naar huis. We hebben thuis een jonge dochter en dan kan ik die na het werk ook nog even zien.” Maar nu eerst hard aan de slag.

Extra energie door netwerk grote klant

Als projectengineer werkt Jasper veel aan de uitvoering van migraties en infraprojecten bij grote (aanbestedings)klanten. Voor wat kleinere projecten werkt hij ook als lead engineer. Vooral het realiseren en uitbouwen van netwerken heeft zijn speciale interesse. Hij is dan veel bezig met bijvoorbeeld firewalls en switches in de netwerken. Ik was al vier jaar technical engineer toen ik in 2018 bij Switch begon. “Vooral de interessante, grotere klanten trokken mij vakinhoudelijk en ik kon hier focussen op de netwerken. Mijn werk is daarmee echt iedere dag anders en ik moet veel creatief denken. Daar houd ik van. Van grote projecten krijg ik extra energie door de uitdagingen die daarbij komen kijken.”

De ene dag werkt Jasper op locatie bij klanten, bijvoorbeeld om hardware te plaatsen. De volgende dag kan hij dan weer op afstand verder. Op kantoor of met de laptop op tafel in de leef-keuken thuis.

Documentatie na grote migratie

8.15. Na een grote migratie bij het Carmel College (veel wireless & switches) in Oost-Nederland werkt Jasper vanochtend alle documentatie bij over het nieuwe netwerk. “Dat is belangrijk voor de klant en mijn collega’s als er aan de ICT-omgeving gewerkt wordt.” De technical engineer werkt geconcentreerd aan de documenten. Alleen soms loopt er een collega langs waarvoor hij even meedenkt. Er zijn de laatste tijd veel vragen over samenwerken met MS Teams en over integraties van deze tool. “Kleine vragen kunnen even tussendoor. Daarom is het ook goed om op kantoor te werken. Zo houden we de vaart erin met goede oplossingen voor klanten.”

12.05. De documentatie is af. Jasper houdt een korte pauze met een broodje. Dan belt hij even met een klant over een project dat binnenkort start en daarna met collega IT-engineer John Wantia. Morgen werken ze samen aan klein security project bij een klant. Het gaat over beveiliging van back-ups (backup hardening) om te zorgen dat backups goed beschermd blijven bij een aanval op een netwerk met een crypto virus (ransomware). “We hebben de laatste tijd vrij veel van deze preventieve projecten. Daarbij werken we vaak samen: John een dag op locatie voor de hardware en ik op afstand. Dat werkt lekker efficiënt, ook qua reistijd.”

Afronding netwerkaanpassing

De rest van de middag werkt Jasper verder aan een RFC (Request For Change) van een klant. “Een van onze netwerkarchitecten heeft hiervoor een plan van aanpak gemaakt. Dat zit goed in elkaar en kan ik nu zo uitvoeren. Ik had gisteren al een begin gemaakt. ” Dat verloopt voorspoedig. Rond 16.30 zit dit werk er ook op. “We moeten morgen alleen nog even testen. Die tijd is er en daar moeten we nog even goed naar kijken.”

16.37. Na het afronden stapt Jasper volgens zijn planning in de auto, terug naar Vriezenveen. Onderweg luistert hij een Spotify-playlist. “Ik luister echt van alles. Soms ook luisterboeken en op vrijdag vaak naar dance om in de weekendsfeer te komen.” Morgen werkt Jasper thuis aan de backup hardening. Donderdag gaat hij zelf weer op pad naar een klant. “Dat is ook wel weer fijn. Zo blijft het werk heerlijk afwisselend.”