Jonge Nederlandse science talenten halen brons in Gaborone

Van 2 t/m 11 december vond de 15e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats in Gaborone, Botswana. Het thema van de olympiade was ‘Discovery, innovation and environment’. Thato Kwerepe, staatssecretaris van Onderwijs van Botswana, die zowel bij de opening als slotceremonie aanwezig was, zei: “De socio-economische ontwikkeling van de Afrikaanse landen is afhankelijk van nieuwe technologieën en natuurwetenschappelijk onderzoek. De IJSO stimuleert jonge leerlingen voor science en technologie en kan daarmee de basis leggen voor hoge prestaties en vooruitgang later.” Dit jaar gingen 250 topleerlingen uit 44 landen de strijd met elkaar aan.

Goede resultaten

Het Nederlandse team heeft met scores van bijna 75% een mooi resultaat neergezet in het internationale wedstrijdveld dat met name door de Aziatische landen domineerd werd.
Dante Bosgoed van het Erasmus College in Zoetermeer, Casper Tops van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en Jochem van den Broek van Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven behaalden een bronzen medaille. Gijs Michiels van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, Kik Hoekjen van het Gymnasium Apeldoorn en Martin van den Hogen van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther vielen helaas net buiten de medailles, zij kregen een certificaat met eervolle vermelding.

De olympiade werd gewonnen door Teeratat Uranpanichakul uit Thailand. De landenprijs ging eveneens naar Thailand. De prijs voor het beste teampracticum werd door Vietnam in de wacht gesleept.

Organisatie en programma

De 15e olympiade werd georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs in samenwerking met Botswana Science Association, onder auspiciën van het internationaal IJSO-comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van alle continenten. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen; een individuele meerkeuze- en open-vragen-toets en praktische opdrachten in team verband. De toetsen waren geïnspireerd door het thema van de olympiade met de focus ophet gastland Botswana.

Een opgave was gekoppeld aan de groei van de olifantenpopulatie in Chobe National Park en een andere ging over de rol van witte reigers op de ruggen van Nijlpaarden. Verder werd gekeken naar het ontstaan en de samenstelling van biogassen die vrijkomen in de Okavango Delta. Ook werd nagegaan hoe de milieuvriendelijke verwerking van zuur afval bij mijnbouw in Botswana wordt aangepakt. Bij het practicum werd met dunnelaagchromatografie de pigmentsamenstelling van een plantenextract achterhaald en met een titratie het zuurgehalte in fruitsap. De viscositeit van olie werd met een valbuis bepaald.

IJSO is meer dan een kenniswedstrijd. De leerlingen kregen een uitgebreid educatief en cultureel programma aangeboden. Ze gingen op safari in het natuurpark Mokolodi, bezochten Lion Park Resort, waarin ze oog in oog kwamen te staan met leeuwen en gingen ze naar Manyelanong Game Reserve, een broedkolonie van Kaapse gieren.Puthadikobo Museum en een stadswandeling door Gaborone stonden ook op het programma. Tijdens een culturele avond konden landen zich kort presenteren. Kortom de leerlingen hebben volop gelegenheid gehad kennis te maken met Botswana en internationale contacten met leeftijdgenoten te kunnen leggen.

Voorrondes IJSO 2019 en Internationale in 2019

Inmiddels zijn via de scholen alle 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen uitgenodigd voor de volgende editie van de IJSO. Deelname kan ‘science’ op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen en deze groep jongeren stimuleren om voor bèta en techniek te gaan in de periode dat zij hun profielkeuze maken en vakkenpakket kiezen. De voorrondes van de IJSO vinden van 25 maart t/m 5 april 2019 op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 21 juni 2019 gehouden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In december 2019 treedt Qatar op als gastland voor de 16eIJSO. In 2020 neemt Duitsland het stokje over.

Initiatiefnemers en sponsors voor de jaarlijkse IJSO

De IJSO wordt in Nederland, met inbegrip van de nationale voorrondes en de training van de deelnemers, georganiseerd door SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, Gelderse Onderwijsgroep Quadraam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool Eindhoven en de Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, ASML, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) en Switch IT Solutions. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Wetenschap in Beeld en Uitgeverij Malmberg stellen prijzen beschikbaar.