Geen werkdag is hetzelfde voor Henk Brilhuis (Teamleider logistiek)

Hij kent iedere klant van Switch IT Solutions, maar zij zien hem bijna nooit. Als Teamleider Logistiek zorgt Henk Brilhuis (52) in het magazijn samen met drie logistieke medewerkers dat elke laptop netjes op tijd arriveert en dat elk groot ICT-project op locatie goed kan worden uitgevoerd met de juiste apparatuur. We lopen een dag mee tijdens zijn werk, dat de laatste jaren in hoog tempo verandert. “Wensen van klanten verschillen enorm. Daardoor wordt onze logistieke dienstverlening waarmee we klanten helpen steeds uitgebreider.”

“Onze dienstverlening per klant verschilt steeds meer”

Henk Brilhuis (Teamleider logistiek)

Dinsdagochtend, 7.20. Henk rijdt samen met zijn vrouw Francisca in de auto van Oldenzaal naar Enschede. Francisca werkt op de klantenservice van Switch. Haar zet hij eerst af. Dan rijdt Henk door naar het magazijn even verderop. Hij opent de deur, schakelt het alarm uit, opent de lamellen van zijn kantoor en zet koffie met zijn échte koffiezetapparaat. Als rond 8.15 de andere logistieke medewerkers arriveren, is er verse koffie en nemen ze samen het plan voor de dag door. Dan gaan ze direct aan de slag. “Het is hier elke dag druk en elke dag is weer anders”, schetst Henk.

Dagstart

Henk neemt om 8.30 via Teams deel aan de interne dagstart van verschillende afdelingen. “Even horen wat er speelt bij klanten en wat dat betekent voor de logistiek.” Om 9.00 werkt hij aan de planning. “Nu begint het écht”, waarschuwt Henk met een glimlach. “Vanaf dit moment word ik iedere dag geleefd. Naast de dagelijkse verwerking van bestellingen komen er de hele dag onvoorziene zaken op me af die ik ‘even’ moet oplossen. Dat maakt mijn werk onvoorspelbaar.”
Dat begint nu met een zending waarop de klant per ongeluk een verkeerde postcode voor het afleveradres heeft doorgegeven. “De klant zag het later pas. Direct even bellen met pakketleverancier GLS, zodat het toch nog direct naar het juiste adres kan.”

Zeer verschillende wensen

Drie keer per dag draait Henk de picklijsten voor bestellingen uit. Nu verwerkt hij ook een paar retouren. Dan gaat hij aan de slag met een grote afroeporder van een aanbestedingsklant. “We hebben veel grote aanbestedingsklanten, allemaal met hun eigen wensen. De een wil apparaten bijvoorbeeld uitgepakt geleverd krijgen of in een rolcontainer. De andere wil laptops laten nummeren of met vooraf geïnstalleerde software en al aangemeld op hun netwerk. Wij regelen het allemaal. Dat maakt ons werk steeds veelzijdiger. Ik werk hier al ruim twintig jaar, maar de laatste jaren is het echt enorm veranderd.et kan

We ontwikkelen intern ook steeds meer tools waardoor we bijvoorbeeld minder handmatige checks hoeven te doen. Daardoor kunnen we ook steeds meer doen.”

Blijven verbeteren

Ook een goede planning blijft natuurlijk cruciaal. Die bewaakt Henk de hele dag. Tussen de middag rookt hij buiten even een sigaretje met ‘de jongens’. En dan snel weer door. Hij eet een broodje achter zijn bureau. “Dat werkt prima voor mij, maar wel met verse koffie!” Na nog een paar nieuwe ‘even snel’ puntjes werkt hij verder aan de voorbereidingen voor het traditionele Studywise-seizoen (van juni tot september). Dan bestellen leerlingen en ouders in de webshop van hun school massaal nieuwe laptops. “Dat is altijd enorm druk en dat moeten we goed voorbereiden. Het is leuk en uitdagend. We krijgen dan hulp van andere afdelingen en ook altijd van Sander Rolevink, die normaal veel aan onze Business Intelligence werkt. Hij helpt vaak mee in het magazijn en kijkt dan meteen mee voor slimme oplossingen die we nu weer kunnen doorvoeren. Zo blijven we onze processen continu verbeteren.”

‘Buitenspelen’

Om 16.00 draait Henk de laatste picklijsten uit en controleert of alles voor deze dag goed verwerkt is. Alles is de deur uit! Hij belt nog even met collega Jochem Boere (Programma Management) over de uitrol van een groot project binnenkort bij een klant op locatie. “Daar moet ik wel bij zijn. Dan mag ik dus ook een dag ‘buitenspelen’.” Dan kijkt Henk alvast naar de dag van morgen. “Een paar pallets met hardware die dan de deur uit moeten, kunnen nu alvast naar GLS aan de overkant van de straat. Dat is echt handig, zo dichtbij. En dan staan ze daar alvast klaar voor morgen.”

Dan wordt het tijd om af te sluiten. Henk haalt Francisca op en samen rijden ze naar huis. Onderweg naar Oldenzaal bespreken ze samen hun werk. “Thuis hebben we het dan vooral over andere dingen. Ik bijvoorbeeld over motorrijden en muziek maken. En morgen wacht een nieuwe werkdag. Het leuke van mijn werk is dat het iedere dag weer anders is. Iedere dag wachten nieuwe uitdagingen. Die geven veel voldoening.”