Bart Bloemsaat wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad

Bart Bloemsaat (15 jaar) uit Elst (Gld.), leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, heeft de nationale eindronde voor de 16e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen.

Aan de voorronde deden 3000 leerlingen mee van 200 scholen. Hieruit waren de beste 24 leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo, geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 21 juni is gehouden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen. Wesley Eggink (14 jaar) uit Staphorst van de Christelijke Scholengemeenschap Dingstede in Meppel werd beste havist.

De top-6 bestond verder uit: 2. Revi Gerner (RSG Tromp Meesters, Steenwijk), 3. Sophie Bekkering (Praedinius Gymnasium, Groningen), 4. Stephen Yang (Utrechts Stedelijk Gymnasium), 5. Koen Bresters (De Goudse Waarden, Gouda), 6. Lars Hamelijnck (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther).

De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat van 3 t/m 12 december 2019 deelneemt aan de 16eIJSO in Doha (Qatar). Behalve het wedstrijdelement is er tijdens deze tiendaagse internationale volop gelegenheid om contacten te leggen met eveneens getalenteerde leeftijdsgenoten afkomstig uit meer dan 50 landen, en kennis te nemen van elkaars cultuur en gebruiken.

De prijzen werden uitgereikt door prof. Floris Rutjes, vicedecaan van de bètafaculteit van de Radboud Universiteit en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Rutjes zei:‘Ik ervaar hier weer het aanstekelijke enthousiasme van jonge scholieren die in een spannende competitie het beste uit zichzelf naar boven halen. De IJSO speelt zo een belangrijke rol om getalenteerde scholieren te interesseren voor de bètavakken.’

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van IJSO-Nederland, aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (vwo) en de Christelijke Scholengemeenschap Dingstede (havo) in Meppel. De Kleijn: ‘Het is belangrijk dat docenten en toa’s hun leerlingen stimuleren om mee te doen aan de olympiades. Zo kunnen de leerlingen hun eigen talenten ontdekken en geef je ze de kans zich verder te verbreden en verdiepen.’

Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade

De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doeljonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voor ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.

Initiatiefnemers en sponsors

De IJSO is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College in Duiven), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool TNW in Eindhoven en Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, ASML, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) en Switch. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.